Wat betekent dit eigenlijk?
Een kleine opsomming hiervan: Zelfzorg, goed voor jezelf zorgen op een liefdevolle manier en daarmee je eigenwelzijn voorop zetten. Alles wat je doet om bewust voor je mentale en fysieke gezondheid te zorgen. Kortom, een breed begrip dat op vele manieren toepasbaar is binnen je werkzaamheden in de zorg.
Wanneer ik denk aan selfcare in relatie tot mijn werkzaamheden in de zorg, is het eerste wat in mij opkomt mentale selfcare: het Bedrijven Opvang Team. Ik kan me nog goed herinneren wat de aanleiding voor deze introductie was. Een reanimatie van een jongvolwassene. Meer dan 10 jaar geleden, bij mij op de afdeling tijdens mijn dienst als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp voor Hart & Long patiënten. Als jong gediplomeerde had dit een enorme impact, niet alleen op mij maar op alle aanwezigen. Want vergis je niet, alle registers gaan open en iedereen staat super scherp.
Het tastbare verdriet en onmacht van ouders, broers/zussen maken dat dit soort situaties op mij toentertijd een grote indruk maakten. In samenwerking met mijn toenmalige leidinggevende hebben wij gekeken naar wat de mogelijkheden waren om aan dit deel van nazorg aan nabestaanden én professionals betekenis te geven. Dit heeft geleid tot aanwezigheid van geestelijke verzorging tijdens en na reanimatie, en een BOT waarmee je als professionals onder elkaar een gesprek kunt hebben. Dit is voor mij een mooie en essentiële vorm van mentale selfcare. Het kan deuren openen naar zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling.
Recent las ik het boek van Dai Carter; Nu of Nooit. Wijsheden, levenslessen, tips en zelfreflectie zijn woorden die bij me opkomen tijdens het lezen van dit boek. En een aantal herkenbare parallellen. Selfcare; eenvoudig en soms supercomplex. Selfcare is only one step away.
Wat is selfcare voor jouw? En was zijn jullie tips?